Soms een toegang of uitgang,
soms een toekomst of uitkomst

Als kind had ik al oog voor letters en symboliek. Ergens in 1980 begon ik me al gefascineerd te verdiepen in mandala's. Elke vorm in elke soort mandala raakte m'n hart. Door mijn studiejaren sierkunsten en grafische technieken vond ik de weg om kunstwerk digitaal te creëren. Na een ademmeditatie stem ik me af op iets of iemand...

Heerlijk om dit te doen en ik kan er uren mee bezig zijn.
Het geeft een bepaalde verfrissing in geest en lichaam.

 

Een mandala is een cirkelvormige tekening die de kosmos symboliseert en gebruikt wordt als meditatiehulpmiddel. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent ‘magische cirkel’. De mandala heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel toegepast in het Tibetaans boeddhisme. De oudste mandala’s zijn gevonden in China en Japan en dateren uit de negende eeuw. Ze waren geschilderd op zijde en werden gebruikt voor rituele doeleinden. Later werden mandala’s ook gemaakt van gekleurd zand, hout, metaal, stof of papier. Een mandala bestaat uit een ronde buitenrand, een veilige binnenruimte en een stip in het midden die de oerkracht of de schepping voorstelt. Een mandala kan verschillende patronen, symbolen en kleuren bevatten, afhankelijk van de betekenis en het doel van de mandala. Een bekend voorbeeld van een mandala is de levensbloem, die harmonie, verbondenheid en perfectie uitdrukt. Mandala’s worden gezien als een manier om jezelf te verbinden met het universum en je innerlijke zelf te ontdekken.

 

Er zijn vrije expressie mandala’s en gerichte expressie mandala’s.

Vrije expressie mandala's geven je de mogelijkheid je eigen creativiteit los te maken. Het is een op dynamische en fantasierijke wijze scheppen van vormen en kleuren rond het middelpunt. Dit alles gebeurt met de losse hand.

Gerichte expressie mandala's bevatten “objectieve” elementen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vierkanten, driehoeken, hulpcirkels, spiralen, rozetten, die je laat ontstaan door het gebruik van passer en liniaal. Vaak ook via thema’s. In de praktijk hebben mandala's zowel vrije als gerichte expressie-elementen in zich, want binnen de vaste gegevens heb je toch de vrijheid om deze op je eigen manier in te vullen. De bekendste gerichte expressie mandala’s zijn Spiraal-mandala's Rozetten (statisch en dynamisch), 

Straling-mandala’s, Symbool-mandala’s, Labyrint-mandala’s, Geboorte-mandala’s, Geometrische-mandala’s en Chakra-mandala’s.

 

Het dagelijkse leven is doortrokken van allerlei beelden die een bepaalde symboliek in zich dragen. We worden omringd door alle mogelijke vormen van symboliek en symbolische stelsels. ‘Symbool’  komt uit het Grieks en betekent: zinnebeeld. Een symbool zal dán pas haar geheimen prijsgeven en een onvergetelijke indruk maken op het gevoel, wanneer de verbinding met de directe levensstroom tot stand gebracht wordt: de levensenergie die de verbinding vormt met alle dimensies.

Met andere woorden, een symbool is heel persoonlijk en drukt in jouw mandala, jouw gevoel uit, vergeleken met een woord. Bijvoorbeeld een kruis betekent voor de één geloof voor een ander vertrouwen. Het is een eenvoudig beeld wat kernachtig iets uitdrukt. Een symbool kan een uitwerking hebben op vele niveaus van het leven. Een paar voorbeelden:

Het cirkelsymbool voor magische beelden, heelheid, totaliteit, verbondenheid. Het vierkant symbool van de aarde. De vier lange zijden staan voor de hemel richtingen, de vier elementen, de vier jaargetijden. De driehoek met de punt naar beneden = symbool voor vrouwelijke scheppende kracht. De driehoek met de punt naar boven = het mannelijke principe. De vijfstersymbool van de mens.

Kleuren hebben invloed op het menselijke gevoel en ziektes kunnen door kleurentherapie genezen. Alle kleuren ontstaan uit wit licht. De regenboog bevat alle zeven voor ons zichtbare kleuren. De chakra’s corresponderen weer met de kleuren van de regenboog. Elke kleur heeft z’n eigen karakter. De onderlinge samenhang en kleur van vormen kunnen veel zeggen over de indrukken van de maker.

De maker zal zelf intuïtief aanvoelen wat ze te vertellen hebben. Veel van de in mandala’s voorkomende symbolen en vormen kunnen op hun getalswaarde beoordeeld worden. Getallen vertegenwoordigen een wonderbaarlijke en mystieke kosmische harmonie en zijn de oersymbolen waarop onze wereldorde is gebaseerd. Alle vormen en symbolen in de mandala zijn meestal telbaar.

 

Hoe ver ons moderne wetenschappelijk onderzoek ook gevorderd is, er wordt toch steeds hetzelfde basispatroon gevonden, dat we ook in onszelf kunnen vinden: zo boven - zo beneden, zo buiten - zo binnen.

Deze tijdloze esoterische wet kunnen we ook in de mandala ervaren, om de eigen ervaringen zal het ons speciaal gaan. De mandala zou een plattegrond van het menselijk bewustzijn kunnen worden genoemd.

De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung nam het Sanskriet woord ’mandala’ over om de cirkel tekening die hij en z’n patiënten maakten te beschrijven. Jung bracht de mandala’s met het ‘Zelf’ in verband, het centrum van de totale persoonlijkheid. Naar heelheid groeien is een natuurlijk proces dat onze uniekheid en individualiteit aan het licht brengt. De symbolen van het onbewuste in de mandala bevorderen persoonlijke groei. Een mandala kan ons helpen tot concentratie te komen en ons middelpunt (harmonie)te vinden.

Het geeft je de mogelijkheid naar jezelf te kijken en te accepteren wat is, zowel de harmonie als disharmonie van je persoonlijkheid. Het tekenen van mandala’s helpt je om te komen tot ordening van de chaos of onsamenhangendheid in je leven. De mandala dient dan als steun en houvast.