bewustin'tZIJN
Leef met een houding van acceptatie, voor zowel positieve als negatieve ervaringen: dat is aanvaarding.
Mindfulness helpt je de realiteit te omarmen en bewuste aandacht te schenken aan jezelf en je omgeving.
Het draait om leven in het moment, in het hier en nu.
Door je bewust te worden van je gedachten en het loslaten van automatische patronen, kun je innerlijke rust vinden. Mindfulness heeft diepe wortels in het boeddhisme en oude christelijke tradities, al wordt het vaak verward met meditatie.
Toch kan jij mindfulness op je eigen manier invullen.
Meditatie, afkomstig uit hindoeïstische en boeddhistische tradities, richt zich op spiritualiteit en het overstijgen van het ego, op zoek naar verbondenheid met het universum. Voor sommigen betekent meditatie simpelweg tijd nemen voor jezelf, afstand nemen van de dagelijkse drukte, en contact maken met het tijdloze en goddelijke in jezelf.
Mindfulness hoeft geen spirituele ervaring te zijn. Het kan juist heel eenvoudig en praktisch: bewust omgaan met dagelijkse handelingen. Het helpt je bewuste keuzes te maken in plaats van te reageren vanuit angst of automatismen. Je leert patronen herkennen en veranderen, zodat je gezondere, duurzame keuzes kunt maken. Mindful wandelen, fietsen, eten, spreken, werken... het kan overal en altijd.
Er is natuurlijk ook mindfulness-meditatie waarbij we focussen op de aandacht van het moment. Je traint je concentratie, verlengt je focus en leert observeren zonder oordeel. Mindfulness leert je om te gaan met de ups en downs van het leven. Het helpt je het moment te accepteren zoals het is, inclusief de moeilijke momenten
Dit stelt je in staat om bewust te reageren in plaats van automatisch. Hier overlappen mindfulness en meditatie elkaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meditatie niet alleen je focus versterkt, maar ook je veerkracht verhoogt. Afhankelijk van je intentie kan een eenvoudige ademhalingsoefening dienen als meditatie (gericht op het overstijgen van het ego) of als mindfulness-meditatie (gericht op het trainen van je gedachten).
Mindfulness, oorspronkelijk ontworpen voor mensen met chronische pijn, combineert westerse psychologie met oosterse technieken. Het leert je alles in je leven, zonder oordeel, te observeren. Het helpt je om te gaan met zowel actieve als onderdrukte emoties. Gevoelens van "vastzitten" ontstaan vaak door onverwerkte emoties of trauma’s. Met mindfulness leer je emoties als tijdelijke bezoekers te zien.
Als teacher en coach begeleid ik je bij het integreren van deze technieken. Dit gebeurd aan de hand van een persoonlijke mindfulness programma. Na een kennismakingsgesprek stellen we samen een programma samen.
PROGRAMMA
Your Mindfulness Space
We creëren eerst en vooral ergens een veilige en ondersteunende omgeving waarin jij en ik onszelf kunnen zijn...
Mindfultalking
De aandacht geven aan het (uit)gesproken woord. (Taalbewustzijn & Woordkeuze)
De kracht van intenties en bedoelingen, gedachten, intonatie, affirmaties, pure waarheid, woordbewustzijn (woordkeuze), het gesproken woord... Om objectieve feiten zonder oordeel te benoemen. Om feiten te beschrijven die jou emotioneel beïnvloeden. Om onderliggende behoeften die je gevoelens veroorzaken, te ontdekken. Om jouw behoeften concreet te leren formuleren.
Mindfulness Teachings
Je wordt bewuster, je kunt je beter concentreren en leer je beter focussen en zo veranderen vanzelf oude gewoontes. . Je ervaart meer zelfcontrole en je geniet meer van je zintuigen. Je kunt beter en vaker ontspannen, je ervaart minder stress en je slaapt beter. Je angsten verminderen. Je immuunsysteem krijgt een stimulans. Je voelt minder pijn. Je empathie en mededogen nemen toe. Je aanvaardt jezelf en je leven zoals het nu is.
Mindfulselfness
Bewustwording alleen is niet genoeg om de negatieve effecten van emotionele besmetting tegen te gaan. Er is een extra stap nodig om te voorkomen dat de nare emoties van de ander je overspoelen. De oplossing is: compassie, een gevoel van warmte en zorgzaamheid, zonder dat je daarbij direct ook de emotie van de ander overneemt. Mensen die gevoelig zijn, zijn goed in het omgaan met en begrijpen van anderen, maar na een poosje put het hen uit. Mindfulselfness leert het terugvinden van je onmisbare individualiteit. Je vindt hier steun je de gave te herontdekken jouw kernwaarden te herinneren. Dit, omdat men (nog meer) op zoek is via het innerlijke en dit wil doen door (nog maar eens) zichzelf te bevestigen. Dat maakt je (nog) minder defensief tegenover bedreigende informatie, zoals negatieve feedback, kritiek of een minder goeie dag en tegenslag... Je leert hier op een psychisch niveau jezelf te verdedigen tegen andermans negatieve emoties.
Mindful_eten
Bewustwording van de kracht en energie in voeding.
Niet-mindful eten is één van de oorzaken van overgewicht en metabole ziektes zoals diabetes.
Zonder een gezonde relatie met voeding kan geen enkel dieet of levensstijl écht duurzaam werken.
Op korte termijn transformeer jij jouw relatie met eten.
Je leert niet alleen bewuster te kiezen, maar ook echt te genieten van voeding en de impact ervan op je gezondheid.
Dit is een levensveranderend proces waar je de rest van je leven profijt van hebt.
Gebruik maken van je zintuigen om eten te kiezen dat voedzaam én bevredigend is. Erken je natuurlijke reacties op voedsel: houd je ervan, haat je het, of blijf je neutraal? Luister naar je lichaam: eet wanneer je honger hebt én stop wanneer je voldoende hebt gegeten.
Mindful wandelen, fietsen
Wandelen of fietsen met volle aandacht, is een prachtige manier om zowel lichaam als geest tot rust te brengen en jezelf te verbinden met het moment. Het draait om bewust aanwezig zijn tijdens het wandelen, zonder te oordelen of te haasten. Hier is hoe het werkt:
Voordat je begint met wandelen of fietsen, kun je een intentie zetten, zoals "Ik wil in het moment zijn" of "Ik wil mijn zintuigen openen voor mijn omgeving."
Neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te kalmeren en je aandacht naar het nu te brengen. Voel hoe je ademhaling je lichaam in- en uitstroomt.
Wandel of fiets langzamer dan je normaal zou doen. Let op hoe je voeten de grond raken, hoe je gewicht verschuift en hoe je spieren bewegen bij elke stap, of bij elke duw op de pedaal.
Gebruik je zintuigen: Kijk om je heen: Merk kleuren, licht, schaduwen en details op die je normaal misschien niet zou opmerken. Luister naar geluiden van Vogels, wind, je voetstappen... wat hoor je allemaal? Voel: Hoe voelt de lucht op je huid? De grond onder je voeten? Ruik en proef: Wat ruik je in de lucht? Misschien een geur van bloemen, regen of aarde.
Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je aandacht rustig terug naar je stappen, fietsbeweging of je ademhaling, zonder oordeel.
Aan het einde van je wandeling of fietstocht kun je een moment nemen om dankbaarheid te voelen, voor je lichaam, de natuur, of simpelweg voor het moment van rust dat je hebt ervaren.
Mindful wandelen of fietsen hoeft niet lang te duren, zelfs een paar minuten kan al een verschil maken. Het is een oefening die je overal kunt doen.
Mindfulforgiveness
Weet je dat de praktijk van vergeving (anderen en onszelf vergeven) een enorme invloed heeft op ons vermogen om alert te blijven? Vergeven is een geweldige kracht. Het kost niets én levert des te meer op. Vergeven neemt pijn en moeite weg en duwt ons een hoopvolle toekomst in. Maar waarom is vergeven dan toch vaak zo moeilijk? Ik ben er noodgedwongen al jong mee aan de slag gegaan, en het blijft me bezighouden. Omdat leven vanuit vergeving een stevige basis onder elke soort relatie legt. Zo kunnen we ons in nieuwe tijden herinneren aan het moment we iemand of onszelf hebben vergeven
en een gevoel van vrede en een groter bewustzijn hebben ervaren.
Mindfulness Training
Gewoon waarnemen, zoals het IS. Doen zoals je bent...
Mindfulfilling
De extra's... voordelen, beloningen...
Mindfulness Coaching
Bij het toepassen van mindfulness thuis, of op je werk, kan er al eens iets mislopen door waarschijnlijk indrukken van anderen die het niet helemaal (willen) begrijpen. Ook kunnen er trauma's of waanbeelden optreden bij mensen die toch iets meer nodig hebben dan Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) Bij twijfel of nood aan herhaling is er de coach en kun je steeds op mij rekenen om aan je mindset te werken, of doorgestuurd te worden.
Het programma dat hier wordt voorgesteld, heeft een bepaalde flexibiliteit.
Het kan worden aangepast aan het karakter van het individu en de noden.
In sommige situaties kunnen er andere healingtechnieken aan te pas komen om transformaties te ondersteunen.
Online Mindfulness Coaching kan ook!
Worstel je met iets en wil je snel geholpen worden? Dan is dit een oplossing voor jou!
Geen wachttijden, geen gedoe met verplaatsingen, geen babysitstress...
Bel gewoon via WhatsApp, Messenger of de gewone telefoonlijn. En maak je geen zorgen, als je liever anoniem blijft, kan dat ook!
Is het net zo goed als een face-to-face gesprek? Absoluut!!!
Je kan in alle rust en vertrouwen je verhaal doen, en je krijgt van mij waardevolle feedback en tips.
Is het net zo echt als een luisterend oor? Jahh!!!
Desnoods ben ik er gewoon om alleen maar te luisteren.
Praktisch:
Je betaalt de consultatie vooraf, en als mail of chat je meer aanspreekt, kan dat natuurlijk ook.
Samen bouwen we op een andere manier aan een vertrouwensband die net zo waardevol is als een live contact.
Aarzel niet voor een eerste stap naar hulp en gemak, gewoon vanuit je eigen vertrouwde plekje.
Je betaald voor een uurtje 65 euro via overschrijving op BE42 7360 4089 4254 + vermelding van jouw volledige naam.
Mocht dit uurtje "uitlopen", regelen we de rest later.
Een afspraak annuleren is kosteloos indien dit zeker 48 uur op voorhand gebeurd.
Bij laattijdig annuleren of niet komen opdagen zal vriendelijk gevraagd worden de
afspraak of deelname toch volledig te vergoeden